Ocalić od zapomnienia
"Spotkanie z poezją", podczas którego dzieci z I klas
Szkoły Podstawowej
Nr 6 recytowały białoruskie wiersze to tylko niektóre z atrakcji
jakie odbyły się 8 marca br. w Szkolnej Izbie tradycji.
Podczas
realizacji projektu "Ocalić od zapomnienia - Moja mała Ojczyzna
Hajnówka" finansowany przez Centrum Edukacji Obywatelskiej Polska -
Białoruś, dzieci mogły przygotować i wystawić prace plastyczne a
także wziąć udział w konkursie "Nasza szkolna regionalna książka
kucharska".
Podczas spotkania sposób przygotowania najstarszych regionalnych
potraw przedstawiła dzieciom, zaproszonym gościom oraz
rodzicom babcia jednej z uczennic Nina Karbowska.
Imprezę zakończyła uroczysta degustacja potraw regionalnych
przygotowanych przez
rodziców uczniów klasy I a.
Lista uczniów nagrodzonych w konkursie na "Naszą szkolną regionalną
książkę kucharską":
1. Agata Stawarz - bliny z ugotowanych kartofli, kapłun.
2. Natalia Strzemińska - kiszka ziemniaczana.
3. Weronika Wójcik - kartacze, pokuczaj.
4. Dawid Guryniuk - grzyby weselne.
5. Magda Bowtróczuk - chleb razowy żytni.
6. Marta Golonko - bułki drożdżowe.
7. Ania Antoniuk - kisiel z owsa.
8. Magda Panfiluk - dyniowe racuchy.
9. Magda Leończuk - pierogi z grzybami.
10. Julita Wawreszuk - kaszanka.
11. Ola Kiryluk - barszcz czerwony.
12. Marlena Dobosz - warenije z polowok.
Organizatorzy składają serdeczne podziękowania rodzicom za
przygotowanie stołu i dań regionalnych.
Fotoreportaż z imprezy
Organizatorka spotkania
Grażyna Pawluczuk - nauczycielka Szkoły Podstawowej Nr 6
Dzieci uczestniczące w konkursie
poezji
Publiczność - zaproszeni goście oraz
rodzice
Nagrody
Zwycięscy konkursu "Nasza szkolna
regionalna książka kucharska"
Sposób przygotowania najstarszych regionalnych potraw przedstawia
babcia jednej z uczennic Nina Karbowska
Degustacja potraw
JZ
Urząd
Miasta Hajnówka 17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444
|