Home

  
Ocalić od zapomnienia

"Spotkanie z poezją", podczas którego dzieci z I klas Szkoły Podstawowej Nr 6 recytowały białoruskie wiersze to tylko niektóre z atrakcji jakie odbyły się 8 marca br. w Szkolnej Izbie tradycji.
Podczas realizacji projektu "Ocalić od zapomnienia - Moja mała Ojczyzna Hajnówka" finansowany przez Centrum Edukacji Obywatelskiej Polska - Białoruś, dzieci mogły przygotować i wystawić prace plastyczne a także wziąć udział w konkursie "Nasza szkolna regionalna książka kucharska".
Podczas spotkania sposób przygotowania najstarszych regionalnych potraw przedstawiła  dzieciom, zaproszonym gościom oraz rodzicom babcia jednej z uczennic Nina Karbowska.
Imprezę zakończyła uroczysta degustacja potraw regionalnych przygotowanych przez
rodziców uczniów klasy I a.

Lista uczniów nagrodzonych w konkursie na "Naszą szkolną regionalną książkę kucharską":
  
1. Agata Stawarz - bliny z ugotowanych kartofli, kapłun.
2. Natalia Strzemińska - kiszka ziemniaczana.
3. Weronika Wójcik - kartacze, pokuczaj.
4. Dawid Guryniuk - grzyby weselne.
5. Magda Bowtróczuk - chleb razowy żytni.
6. Marta Golonko - bułki drożdżowe.
7. Ania Antoniuk - kisiel z owsa.
8. Magda Panfiluk - dyniowe racuchy.
9. Magda Leończuk - pierogi z grzybami.
10. Julita Wawreszuk - kaszanka.
11. Ola Kiryluk - barszcz czerwony.
12. Marlena Dobosz - warenije z polowok.

Organizatorzy składają serdeczne podziękowania rodzicom za przygotowanie stołu i dań regionalnych.

Fotoreportaż z imprezy


Organizatorka spotkania Grażyna Pawluczuk - nauczycielka Szkoły Podstawowej Nr 6


Dzieci uczestniczące w konkursie poezji


Publiczność - zaproszeni goście oraz rodzice


Nagrody


Zwycięscy konkursu "Nasza szkolna regionalna książka kucharska"


Sposób przygotowania najstarszych regionalnych potraw przedstawia babcia jednej z uczennic Nina Karbowska


Degustacja potraw


JZ


Urząd Miasta Hajnówka  17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444