Home

Ilość odsłon: 1951   Data publikacji:  2007-05-18

„Lustereczko, lustereczko powiedz przecie, kto jest najpiękniejszy w świecie….”

   

W bieżącym roku szkolnym 2006/2007 jednym z tematów poruszanych przez uczniów Zespołu Szkół nr2 z Oddziałami Integracyjnymi w ramach Szkolnego Projektu Comeniusa były zaburzenia żywienia, a dokładnie problem anoreksji.

        Dążenie do idealnego wyglądu jest w jakiś sposób naturalne, ponieważ od tysięcy lat nasz gatunek stawiał wyżej walory fizyczne ponad umysłowymi, i to jest niestety smutna  prawda. Pomimo kultury jaka nas otacza, literatury, wzniosłych ideałów i inteligencji nasi chłopcy oglądają się na ulicy za Claudią Schiffer, dziewczynom miękną kolana na widok 100% Stallone. W ten sposób rodzi się fobia. Strach przed nami samymi, że nie spełniamy wymogów współczesnego świata. I tu czas powiedzieć, jak się ta fobia nazywa.
     Anorexia Nervosa, bo tak brzmi jej łacińska nazwa, jest jedną z nowych chorób cywilizacyjnych (vide stres, pracoholizm itp.). Jednak spośród innych schorzeń wyróżnia ją szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już nieodwracalne zmiany.
     Zaczyna się niewinnie... od marzenia, żeby zostać modelką/modelem albo po prostu bardzo silnej potrzeby poprawienia wyglądu.
      Potem lista objawów rośnie w zastraszającym tempie, oto niektóre z nich: pomimo znacznej utraty wagi (poniżej 85% normy dla wieku i wzrostu) dieta jest kontynuowana nawet po spadku wagi rosnąca obawa przed przybraniem na wadze, zanik okresu lub bardzo wydłużone okresy między menstruacjami, pierwszy temat do rozmowy z taką osobą to jedzenie, kalorie, zawartość tłuszczu i diety, spożywanie posiłków w samotności (wstyd przed innymi), gotowanie dla innych tzw. "zdrowych posiłków", wypadanie włosów, zimne dłonie, nadmierne pocenie się stóp, intensywne ćwiczenia fizyczne mające niejako poprawić figurę, kłamstwa o ilości zjedzonych posiłków, ogólne osłabienie, wyczerpujące okresy "superaktywności", pojawienie się włosów na ramionach, nogach i innych częściach ciała, nierówny puls (arytmia serca), sucha, łuszcząca się skóra, krótki oddech.
     O chorobie tej, jej objawach i przyczynach dyskutowali dziewczęta i chłopcy z klasy VI c integracyjnej, szukali informacji na ten temat w prasie, telewizji, poszerzyli swą wiedzę poprzez obejrzenie krótkich filmów w wersji angielskiej na stronie www.facetheissue.com/anorexiamovie.html, www.pbs.org/wgbh/nova/thin/program.html.

     Drugim etapem omówienia tego wcale nie tak łatwego tematu było przygotowanie przedstawienia pod tytułem. „Aby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć” przez uczniów ze świetlicy wraz z paniami Dorotą Schabowską i Urszulą Skalską oraz dziewczętami z klasy VI c integracyjnej prowadzonymi muzycznie przez panią Alę Sajewicz. Poprzez bajkę o „Czerwonym Kapturku” i „rapowani” nasze najmłodsze pociechy przedstawiły najważniejsze zasady zdrowego żywienia.

10 zasad zdrowego odżywiania:

1) co najmniej 3 razy dziennie jedz warzywa i owoce - głownie świeże, mrożone, rzadziej suszone! są one źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. dorosły człowiek powinien codziennie zjeść 500 - 700 g warzyw i owoców.

2) warzywa najlepiej gotuj bez wody. gotowanie na parze pozwala zachować ich wartości odżywcze. gotowanie w wodzie niszczy około 75% zawartej w warzywach witaminy C.

3) mięso jest źródłem pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, cynku oraz niezbędnego dla organizmu składnika -żelaza. w miarę możliwości kupuj tylko młode chude mięso.

4) wybieraj raczej razowy pełnoziarnisty chleb.

5) zmień nawyki dotyczące spożywania tłuszczy. jedz tylko niewielkie ilości masła, majonezu i tłustych serów. wybieraj chude sery, jogurty z obniżoną zawartością tłuszczu i półtłuste mleko.

 6) unikaj smażenia. podczas smażenia mięso wzbogaca się o 60% tłuszczu z patelni.

7) zrezygnuj z soli, a unikniesz wielu dolegliwości (m.in. nadciśnienia tętniczego). dziennie możemy spożyć 6 g soli, czyli jedna małą łyżeczkę. najlepiej używać soli ziołowych.

 8) pij dużo wody mineralnej (niegazowanej!) - co najmniej 1,5 l dziennie.

9) jedząc słodycze, pamiętaj o umiarze. ogranicz spożywanie cukru (także w napojach)

10) nie przebywaj cały czas w domu. odpoczywaj aktywnie - uprawiaj sport, chodź na spacery, odwiedzaj przyjaciół. gości częstuj tylko zdrowymi potrawami przygotowanymi bez tłuszczu, najlepiej na parze, bez soli, bogatymi w witaminy.

Rymowanki - "rapowanki"

Jestem marchewka
wszyscy mnie znacie
w zupie, surówce
mnie zajadacie.

Jestem pomidor
soczysty, czerwony
kanapka ze mną
dodaje urody.

Jestem sałata
zielona, nietłusta
ten, kto mnie lubi
dobre ma gusta.

Jestem ogórek
długi, zielony
pyszny krojony,
pyszny kiszony. 

Jestem ziemniaczek
dobrze wam znany
w chipsach i frytkach
chętnie zjadany. 

Jestem rzepka
jędrna i krzepka
zjadłbyś mnie chętnie
z kawałkiem chlebka.

Papryka - me imię
kolorów mam w bród,
a kiedy mnie zjadasz
smakuję jak miód.

Jestem dynia
ogromna, żółciutka
najlepsza jest ze mną
mleczna zupka.

Jestem kapusta
często mnie jesz
w bigosie, gołąbkach,
w surówce też.

Jestem buraczek
jędrny, bordowy
kto mnie zajada
jest silny i zdrowy.

Jestem cebula
złocista kula,
kiedy mnie kroisz
to się rozczulasz. 

Trzeci etap realizacji tematu to lekcje biologii przeprowadzone przez p. Małgorzatę Downarowicz:

  • Higiena odżywiania klasa (II gimnazjum)
  • Rola składników pokarmowych (kl.IV)
  • Skutki nadużywania alkoholu (kl. II gimnazjum)
  • Niebezpieczne nałogi -bulimia (klasa IV)


Urząd Miasta Hajnówka  17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444