Ilość odsłon:
1951 Data publikacji: 2007-05-18 |
„Lustereczko, lustereczko powiedz
przecie, kto jest najpiękniejszy w świecie….”
|
|
W
bieżącym roku szkolnym 2006/2007 jednym z tematów poruszanych
przez uczniów Zespołu Szkół nr2 z Oddziałami Integracyjnymi w
ramach Szkolnego Projektu Comeniusa były zaburzenia żywienia,
a dokładnie problem anoreksji. |
Dążenie
do idealnego wyglądu jest w jakiś sposób naturalne, ponieważ od
tysięcy lat nasz gatunek stawiał wyżej walory fizyczne ponad
umysłowymi, i to jest niestety smutna prawda. Pomimo kultury jaka
nas otacza, literatury, wzniosłych ideałów i inteligencji nasi
chłopcy oglądają się na ulicy za Claudią Schiffer, dziewczynom
miękną kolana na widok 100% Stallone. W ten sposób rodzi się
fobia. Strach przed nami samymi, że nie spełniamy wymogów
współczesnego świata. I tu czas powiedzieć, jak się ta fobia
nazywa.
Anorexia Nervosa, bo tak brzmi jej łacińska nazwa, jest
jedną z nowych chorób cywilizacyjnych (vide stres, pracoholizm
itp.). Jednak spośród innych schorzeń wyróżnia ją szybko
postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już
nieodwracalne zmiany.
Zaczyna się niewinnie... od marzenia, żeby zostać
modelką/modelem albo po prostu bardzo silnej potrzeby poprawienia
wyglądu.
Potem lista objawów rośnie w zastraszającym
tempie, oto niektóre z nich: pomimo znacznej utraty wagi (poniżej
85% normy dla wieku i wzrostu) dieta jest kontynuowana nawet po
spadku wagi rosnąca obawa przed przybraniem na wadze, zanik okresu
lub bardzo wydłużone okresy między menstruacjami, pierwszy temat
do rozmowy z taką osobą to jedzenie, kalorie, zawartość tłuszczu i
diety, spożywanie posiłków w samotności (wstyd przed innymi),
gotowanie dla innych tzw. "zdrowych posiłków", wypadanie włosów,
zimne dłonie, nadmierne pocenie się stóp, intensywne ćwiczenia
fizyczne mające niejako poprawić figurę, kłamstwa o ilości
zjedzonych posiłków, ogólne osłabienie, wyczerpujące okresy
"superaktywności", pojawienie się włosów na ramionach, nogach i
innych częściach ciała, nierówny puls (arytmia serca), sucha,
łuszcząca się skóra, krótki oddech.
O chorobie tej, jej objawach i przyczynach dyskutowali
dziewczęta i chłopcy z klasy VI c integracyjnej, szukali
informacji na ten temat w prasie, telewizji, poszerzyli swą wiedzę
poprzez obejrzenie krótkich filmów w wersji angielskiej na stronie
www.facetheissue.com/anorexiamovie.html,
www.pbs.org/wgbh/nova/thin/program.html.
Drugim
etapem omówienia tego wcale nie tak łatwego tematu było
przygotowanie przedstawienia pod tytułem. „Aby zdrowym być, trzeba
zdrowo żyć” przez uczniów ze świetlicy wraz z paniami Dorotą
Schabowską i Urszulą Skalską oraz dziewczętami z klasy VI c
integracyjnej prowadzonymi muzycznie przez panią Alę Sajewicz.
Poprzez bajkę o „Czerwonym Kapturku” i „rapowani” nasze najmłodsze
pociechy przedstawiły najważniejsze zasady zdrowego żywienia.
10 zasad zdrowego odżywiania:
1) co najmniej 3 razy dziennie jedz
warzywa i owoce - głownie świeże, mrożone, rzadziej suszone! są one
źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. dorosły człowiek
powinien codziennie zjeść 500 - 700 g warzyw i owoców.
2) warzywa najlepiej gotuj bez wody.
gotowanie na parze pozwala zachować ich wartości odżywcze. gotowanie
w wodzie niszczy około 75% zawartej w warzywach witaminy C.
3) mięso jest źródłem
pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, cynku oraz
niezbędnego dla organizmu składnika -żelaza. w miarę możliwości
kupuj tylko młode chude mięso.
4) wybieraj raczej razowy
pełnoziarnisty chleb.
5) zmień nawyki dotyczące spożywania
tłuszczy. jedz tylko niewielkie ilości masła, majonezu i tłustych
serów. wybieraj chude sery, jogurty z obniżoną zawartością tłuszczu
i półtłuste mleko.
6) unikaj smażenia. podczas smażenia
mięso wzbogaca się o 60% tłuszczu z patelni.
7) zrezygnuj z soli, a unikniesz wielu
dolegliwości (m.in. nadciśnienia tętniczego). dziennie możemy spożyć
6 g soli, czyli jedna małą łyżeczkę. najlepiej używać soli
ziołowych.
8) pij dużo wody mineralnej (niegazowanej!)
- co najmniej 1,5 l dziennie.
9) jedząc słodycze, pamiętaj o
umiarze. ogranicz spożywanie cukru (także w napojach)
10) nie przebywaj cały czas w domu.
odpoczywaj aktywnie - uprawiaj sport, chodź na spacery, odwiedzaj
przyjaciół. gości częstuj tylko zdrowymi potrawami przygotowanymi
bez tłuszczu, najlepiej na parze, bez soli, bogatymi w witaminy.
Rymowanki - "rapowanki"
Jestem marchewka
wszyscy mnie znacie
w zupie, surówce
mnie zajadacie.
Jestem pomidor
soczysty, czerwony
kanapka ze mną
dodaje urody.
Jestem sałata
zielona, nietłusta
ten, kto mnie lubi
dobre ma gusta.
Jestem ogórek
długi, zielony
pyszny krojony,
pyszny kiszony.
Jestem
ziemniaczek
dobrze wam znany
w chipsach i frytkach
chętnie zjadany.
Jestem rzepka
jędrna i krzepka
zjadłbyś mnie chętnie
z kawałkiem chlebka.
Papryka - me imię
kolorów mam w bród,
a kiedy mnie zjadasz
smakuję jak miód.
Jestem dynia
ogromna, żółciutka
najlepsza jest ze mną
mleczna zupka.
Jestem kapusta
często mnie jesz
w bigosie, gołąbkach,
w surówce też.
Jestem buraczek
jędrny, bordowy
kto mnie zajada
jest silny i zdrowy.
Jestem cebula
złocista kula,
kiedy mnie kroisz
to się rozczulasz.
Trzeci etap realizacji tematu to
lekcje biologii przeprowadzone przez p. Małgorzatę Downarowicz:
-
Higiena odżywiania klasa (II
gimnazjum)
-
Rola składników pokarmowych (kl.IV)
-
Skutki nadużywania alkoholu (kl. II
gimnazjum)
-
Niebezpieczne nałogi -bulimia (klasa
IV)
Urząd Miasta Hajnówka 17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444
|