Home

Ilo�� ods�on: 3520   Data publikacji:  2007-10-10

Bia�owieski mi�d "Per�� 2007"

 

Mi�d "Lipiec Bia�owieski" podczas  Targ�w POLAGRA FARMA 2007 w Poznaniu otrzyma� presti�ow� nagrod� "PER�A 2007", wraz z innymi produktami �ywno�ciowymi, w VII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

      Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie nada�a 18 produktom regionalnym z ca�ej Polski statuetki Per�y 2007. Nasze wojew�dztwo otrzyma�o dwie nagrody: za mi�d "Lipiec bia�owieski" - Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Bia�owieskiej w Hajn�wce oraz za ciasto "Mrowisko" - Biruta Zimnicka z miejscowo�ci Buraki.


Anatol  Filipczuk prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Rejonu Puszczy Bia�owieskiej w Hajn�wce

     - Realizowany od 2000 roku konkurs jest pierwsz�, podj�t� w skali og�lnopolskiej pr�b� gromadzenia i dokumentowania wiedzy o polskich regionalnych, tradycyjnych produktach �ywno�ciowych, jak r�wnie� pierwsz� pr�b� zainspirowania mieszka�c�w obszar�w wiejskich do poszukiwania alternatywnych �r�de� dochod�w – powiedzia�a Izabela Byszewska Przewodnicz�ca Kapitu�y Krajowej Konkursu. – Od trzech lat Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi og�lnopolsk� List� Produkt�w Tradycyjnych, na kt�r� wpisanych jest ponad 300 produkt�w i potrwa, z czego znakomita wi�kszo�� to produkty nagrodzone w kolejnych edycjach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” .

      "Lipiec Bia�owieski" zosta� wpisany 28 grudnia 2005 roku na List� Produkt�w Tradycyjnych w kategorii „Miody”. Jest to mi�d pszczeli z rejonu Puszczy Bia�owieskiej. Wyst�puje w dw�ch naturalnych postaciach p�ynnej – zwanej patok� i sta�ej  - krupiec.

- Mi�d nektarowy lipowy (NL) mo�e mie� barw� bardzo jasn�, a� do bursztynowej z zielonkawym odcieniem. Po krystalizacji przybiera posta� drobnoziarnist�. Ma s�odki smak, lekko piek�cy.

- Mi�d spadziowy ze spadzi iglastej (SI) ma ciemn�, br�zow� barw� z zielonkawym lub odcieniem. Ma lekko korzenny lub �ywiczny zapach oraz �agodny ma�o s�odki smak.

- Mi�d spadziowy ze spadzi li�ciastej (SL) charakteryzuje si� barw� zielonkawo-herbacian� do jasnobr�zowej. Ma specyficzny – lekko korzenny zapach a tak�e  �agodny, nieco cierpkawym smakiem.

JZ


Urz�d Miasta Hajn�wka  17-200 Hajn�wka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444