Ilo�� ods�on:
3520 Data publikacji:
2007-10-10 |
Bia�owieski mi�d "Per�� 2007"
|
Mi�d "Lipiec
Bia�owieski" podczas Targ�w POLAGRA FARMA 2007 w Poznaniu
otrzyma� presti�ow� nagrod� "PER�A 2007", wraz z innymi
produktami �ywno�ciowymi, w VII edycji konkursu "Nasze
Kulinarne Dziedzictwo”. |
Polska Izba Produktu Regionalnego i
Lokalnego w Warszawie nada�a 18 produktom regionalnym z ca�ej Polski
statuetki Per�y 2007. Nasze wojew�dztwo otrzyma�o dwie nagrody: za
mi�d "Lipiec bia�owieski" - Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu
Puszczy Bia�owieskiej w Hajn�wce oraz za ciasto "Mrowisko" - Biruta
Zimnicka z miejscowo�ci Buraki.

Anatol Filipczuk prezes
Stowarzyszenia Pszczelarzy Rejonu Puszczy Bia�owieskiej w Hajn�wce
- Realizowany od 2000 roku konkurs jest
pierwsz�, podj�t� w skali og�lnopolskiej pr�b� gromadzenia i
dokumentowania wiedzy o polskich regionalnych, tradycyjnych
produktach �ywno�ciowych, jak r�wnie� pierwsz� pr�b� zainspirowania
mieszka�c�w obszar�w wiejskich do poszukiwania alternatywnych �r�de�
dochod�w – powiedzia�a Izabela Byszewska Przewodnicz�ca Kapitu�y
Krajowej Konkursu. – Od trzech lat Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju
Wsi prowadzi og�lnopolsk� List� Produkt�w Tradycyjnych, na kt�r�
wpisanych jest ponad 300 produkt�w i potrwa, z czego znakomita
wi�kszo�� to produkty nagrodzone w kolejnych edycjach konkursu
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo” .
"Lipiec Bia�owieski" zosta� wpisany 28 grudnia 2005 roku na List�
Produkt�w Tradycyjnych w kategorii „Miody”. Jest to mi�d pszczeli z
rejonu Puszczy Bia�owieskiej. Wyst�puje w dw�ch naturalnych
postaciach p�ynnej – zwanej patok� i sta�ej - krupiec.
- Mi�d nektarowy
lipowy (NL) mo�e mie� barw� bardzo jasn�, a� do bursztynowej z
zielonkawym odcieniem. Po krystalizacji przybiera posta�
drobnoziarnist�. Ma s�odki smak, lekko piek�cy.
- Mi�d spadziowy
ze spadzi iglastej (SI) ma ciemn�, br�zow� barw� z zielonkawym lub
odcieniem. Ma lekko korzenny lub �ywiczny zapach oraz �agodny ma�o
s�odki smak.
- Mi�d spadziowy
ze spadzi li�ciastej (SL) charakteryzuje si� barw�
zielonkawo-herbacian� do jasnobr�zowej. Ma specyficzny – lekko
korzenny zapach a tak�e �agodny, nieco cierpkawym smakiem.

JZ
Urz�d
Miasta Hajn�wka 17-200 Hajn�wka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444
|