Home

Ilość odsłon: 3230   Data publikacji:  2007-10-10

Białowieski miód "Perłą 2007"

 

Miód "Lipiec Białowieski" podczas  Targów POLAGRA FARMA 2007 w Poznaniu otrzymał prestiżową nagrodę "PERŁA 2007", wraz z innymi produktami żywnościowymi, w VII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

      Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie nadała 18 produktom regionalnym z całej Polski statuetki Perły 2007. Nasze województwo otrzymało dwie nagrody: za miód "Lipiec białowieski" - Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej w Hajnówce oraz za ciasto "Mrowisko" - Biruta Zimnicka z miejscowości Buraki.


Anatol  Filipczuk prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej w Hajnówce

     - Realizowany od 2000 roku konkurs jest pierwszą, podjętą w skali ogólnopolskiej próbą gromadzenia i dokumentowania wiedzy o polskich regionalnych, tradycyjnych produktach żywnościowych, jak również pierwszą próbą zainspirowania mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodów – powiedziała Izabela Byszewska Przewodnicząca Kapituły Krajowej Konkursu. – Od trzech lat Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych, na którą wpisanych jest ponad 300 produktów i potrwa, z czego znakomita większość to produkty nagrodzone w kolejnych edycjach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” .

      "Lipiec Białowieski" został wpisany 28 grudnia 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii „Miody”. Jest to miód pszczeli z rejonu Puszczy Białowieskiej. Występuje w dwóch naturalnych postaciach płynnej – zwanej patoką i stałej  - krupiec.

- Miód nektarowy lipowy (NL) może mieć barwę bardzo jasną, aż do bursztynowej z zielonkawym odcieniem. Po krystalizacji przybiera postać drobnoziarnistą. Ma słodki smak, lekko piekący.

- Miód spadziowy ze spadzi iglastej (SI) ma ciemną, brązową barwę z zielonkawym lub odcieniem. Ma lekko korzenny lub żywiczny zapach oraz łagodny mało słodki smak.

- Miód spadziowy ze spadzi liściastej (SL) charakteryzuje się barwą zielonkawo-herbacianą do jasnobrązowej. Ma specyficzny – lekko korzenny zapach a także  łagodny, nieco cierpkawym smakiem.

JZ


Urząd Miasta Hajnówka  17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444