Ilość odsłon:
3477 Data publikacji:
2007-10-10 |
Białowieski miód "Perłą 2007"
|
Miód "Lipiec
Białowieski" podczas Targów POLAGRA FARMA 2007 w Poznaniu
otrzymał prestiżową nagrodę "PERŁA 2007", wraz z innymi
produktami żywnościowymi, w VII edycji konkursu "Nasze
Kulinarne Dziedzictwo”. |
Polska Izba Produktu Regionalnego i
Lokalnego w Warszawie nadała 18 produktom regionalnym z całej Polski
statuetki Perły 2007. Nasze województwo otrzymało dwie nagrody: za
miód "Lipiec białowieski" - Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu
Puszczy Białowieskiej w Hajnówce oraz za ciasto "Mrowisko" - Biruta
Zimnicka z miejscowości Buraki.
Anatol Filipczuk prezes
Stowarzyszenia Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej w Hajnówce
- Realizowany od 2000 roku konkurs jest
pierwszą, podjętą w skali ogólnopolskiej próbą gromadzenia i
dokumentowania wiedzy o polskich regionalnych, tradycyjnych
produktach żywnościowych, jak również pierwszą próbą zainspirowania
mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł
dochodów – powiedziała Izabela Byszewska Przewodnicząca Kapituły
Krajowej Konkursu. – Od trzech lat Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju
Wsi prowadzi ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych, na którą
wpisanych jest ponad 300 produktów i potrwa, z czego znakomita
większość to produkty nagrodzone w kolejnych edycjach konkursu
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo” .
"Lipiec Białowieski" został wpisany 28 grudnia 2005 roku na Listę
Produktów Tradycyjnych w kategorii „Miody”. Jest to miód pszczeli z
rejonu Puszczy Białowieskiej. Występuje w dwóch naturalnych
postaciach płynnej – zwanej patoką i stałej - krupiec.
- Miód nektarowy
lipowy (NL) może mieć barwę bardzo jasną, aż do bursztynowej z
zielonkawym odcieniem. Po krystalizacji przybiera postać
drobnoziarnistą. Ma słodki smak, lekko piekący.
- Miód spadziowy
ze spadzi iglastej (SI) ma ciemną, brązową barwę z zielonkawym lub
odcieniem. Ma lekko korzenny lub żywiczny zapach oraz łagodny mało
słodki smak.
- Miód spadziowy
ze spadzi liściastej (SL) charakteryzuje się barwą
zielonkawo-herbacianą do jasnobrązowej. Ma specyficzny – lekko
korzenny zapach a także łagodny, nieco cierpkawym smakiem.
JZ
Urząd
Miasta Hajnówka 17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444
|