Ilość odsłon:
7434 Data publikacji:
2007-08-03 |
Dla rolnika i konsumenta
|
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce została oceniona
jako najlepsza spośród firm województwa podlaskiego pod
względem działań na rzecz rolnictwa. Zajęła pierwsze miejsce w
konkursie Agroliga 2007. Już w styczniu 2008 roku będzie
reprezentować nasz region na szczeblu krajowym. |
Spółdzielnię od lat
doceniają nie tylko konsumenci rozmiłowani w smakach serów z
Hajnówki, ale również rolnicy z powiatu hajnowskiego i okolic,
którym spółdzielnia usprawniła sprzedaż mleka. Zakładając w
punktach skupu własne urządzenia chłodnicze umożliwiła drobnym
producentom zdawanie mleka zgodnie z wymaganiami unijnymi.
- Nie są to powszechne praktyki, ale stosuje się je w
nielicznych mleczarniach – mówi Wiera Pawluczuk, prezes Zarządu
Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce – Rolnicy dzięki
temu nie muszą inwestować. Dotyczy to głównie drobnych wytwórców,
którzy nie mieliby szans na zarobek. W regionie istnieje dużo
małych gospodarstw rolnych, bo około 350, które dostarczają ponad
połowę przerabianego mleka. Pozostali, to jest ponad 1600,
dostarczają produkt schłodzony własnymi urządzeniami.
Linia produkcyjna sera
twarogowego „Klinek” który szczególnie upodobali sobie mieszkańcy
południowych regionów naszego kraju
Hajnowska spółdzielnia zatrudnia ponad 200 osób. Skupuje mleko od
około 2 tys. rolników. Zdecydowali się na współpracę z nią
producenci z powiatu hajnowskiego, części siemiatyckiego i
białostockiego oraz bielskiego. Dzięki dużym mocom przerobowym
mleczarnia przyjmuje również zlecenia na przetwórstwo ze skupów
lubelskich oraz Suwałk.
- Jednak smak naszych wyrobów, z naszego surowca jest
najlepszy – informuje Wiera Pawluczuk – Mleko pochodzące z rejonu
Puszczy Białowieskiej, gdzie krowy tradycyjnie są karmione
naturalną paszą, warunkuje najwyższą jakość. Doceniają to
mieszkańcy Krakowa, Śląska oraz Poznania, w którym w ubiegłym roku
wyróżnili nas sami konsumenci.
Oprócz rynku krajowego, który stanowi zaledwie 5%
produkcji, hajnowskie wyroby trafiają na stoły w Niemczech, Rosji,
Czechach oraz innych krajów Europy. Szczególnym popytem cieszy się
tam twaróg oraz śmietana. Eksportowane jest też w dużych ilościach
mleko w proszku. Specjalnością spółdzielni są produkowane w
różnych odmianach sery żółte. Uznanie zdobyły typy edamskie,
gouda, podlaskie oraz ostatnio wprowadzony do konsumpcji ser
„Carski”, który z powodu skomplikowanej receptury oraz trzy
miesięcznego okresu dojrzewania, jest najdroższym wyrobem
mleczarni.
Ser „Carski”, twierdzi Wiera
Pawluczuk, prezes hajnowskiej OSM, jest z racji długiego
dojrzewania
produktem z „górnej półki”, a jego smak zyskał wielkie uznanie
również w Rosji.
- Co kilka miesięcy wypuszczamy na rynek nowy produkt. Autorami
pomysłów na nowości, jak również ich nazwy, są nasi pracownicy.
Ser „Carski” ma przypominać historię regionu i zbiegł się w czasie z
otwarciem restauracji „Carskiej” w Białowieży. Ostatnio wielką
popularnością cieszy się najnowszy biały ser „Klinek”. Nowe
produkty wymagają nowych urządzeń, a więc zakład jest nieustannie
modernizowany. Zmieniły się diametralnie warunki pracy, bo oprócz
nowoczesnego wyposażenia przybyła w firmie klimatyzacja
pomieszczeń. To wszystko spowodowało, że od 2000 roku niemal
podwójne zwiększyliśmy zdolności produkcyjne. – dodaje prezes OSM
w Hajnówce.
Jolanta Zachaj
Linia produkcyjna sera
twarogowego „Klinek”
Proszkownia mleka
W labolatorium
Przygotowanie sera do leżakowania
Leżakowanie sera
Nowy ser "Carski" o doskonałym smaku i aromacie
Urząd
Miasta Hajnówka 17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444
|