Home

Ilość odsłon: 6921   Data publikacji:  2007-08-03

Dla rolnika i konsumenta

 

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce została oceniona jako najlepsza spośród firm województwa podlaskiego pod względem działań na rzecz rolnictwa. Zajęła pierwsze miejsce w konkursie Agroliga 2007. Już w styczniu 2008 roku będzie reprezentować nasz region na szczeblu krajowym.

       Spółdzielnię od lat doceniają nie tylko konsumenci rozmiłowani w smakach serów z Hajnówki, ale również rolnicy z powiatu hajnowskiego i okolic, którym spółdzielnia usprawniła sprzedaż mleka. Zakładając w punktach skupu własne urządzenia chłodnicze umożliwiła drobnym producentom zdawanie mleka zgodnie z wymaganiami unijnymi.
    - Nie są to powszechne praktyki, ale stosuje się je w nielicznych mleczarniach – mówi Wiera Pawluczuk, prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce – Rolnicy dzięki temu nie muszą inwestować. Dotyczy to głównie drobnych wytwórców, którzy nie mieliby szans na zarobek. W regionie istnieje dużo małych gospodarstw rolnych, bo około 350, które dostarczają ponad połowę przerabianego mleka. Pozostali, to jest ponad 1600, dostarczają produkt schłodzony własnymi urządzeniami.


Linia produkcyjna sera twarogowego „Klinek” który szczególnie upodobali sobie mieszkańcy
południowych regionów naszego kraju

     Hajnowska spółdzielnia zatrudnia ponad 200 osób. Skupuje mleko od około 2 tys. rolników. Zdecydowali się na współpracę z nią producenci z powiatu hajnowskiego, części siemiatyckiego i białostockiego oraz bielskiego. Dzięki dużym mocom przerobowym mleczarnia przyjmuje również zlecenia na przetwórstwo ze skupów lubelskich oraz Suwałk.
    - Jednak smak naszych wyrobów, z naszego surowca jest najlepszy – informuje Wiera Pawluczuk – Mleko pochodzące z rejonu Puszczy Białowieskiej, gdzie krowy tradycyjnie są karmione naturalną paszą, warunkuje najwyższą jakość. Doceniają to mieszkańcy Krakowa, Śląska oraz Poznania, w którym w ubiegłym roku wyróżnili nas sami konsumenci.
     Oprócz rynku krajowego, który stanowi zaledwie 5% produkcji, hajnowskie wyroby trafiają na stoły w Niemczech, Rosji, Czechach oraz innych krajów Europy. Szczególnym popytem cieszy się tam twaróg oraz śmietana. Eksportowane jest też w dużych ilościach mleko w proszku. Specjalnością spółdzielni są produkowane w różnych odmianach sery żółte. Uznanie zdobyły typy edamskie, gouda, podlaskie oraz ostatnio wprowadzony do konsumpcji ser „Carski”, który z powodu skomplikowanej receptury oraz trzy miesięcznego okresu dojrzewania, jest najdroższym wyrobem mleczarni.


Ser „Carski”, twierdzi Wiera Pawluczuk, prezes hajnowskiej OSM, jest z racji długiego dojrzewania
produktem z „górnej półki”, a jego smak zyskał wielkie uznanie również w Rosji.

      - Co kilka miesięcy wypuszczamy na rynek nowy produkt. Autorami pomysłów na nowości, jak również ich nazwy, są nasi pracownicy. Ser „Carski” ma przypominać historię regionu i zbiegł się w czasie z otwarciem restauracji „Carskiej” w Białowieży. Ostatnio wielką popularnością cieszy się najnowszy biały ser „Klinek”. Nowe produkty wymagają nowych urządzeń, a więc zakład jest nieustannie modernizowany. Zmieniły się diametralnie warunki pracy, bo oprócz nowoczesnego wyposażenia przybyła w firmie klimatyzacja pomieszczeń. To wszystko spowodowało, że od 2000 roku niemal podwójne zwiększyliśmy zdolności produkcyjne. – dodaje prezes OSM w Hajnówce.

Jolanta Zachaj


Linia produkcyjna sera twarogowego „Klinek”


Proszkownia mleka


W labolatorium


Przygotowanie sera do leżakowania


Leżakowanie sera


Nowy ser "Carski" o doskonałym smaku i aromacie


Urząd Miasta Hajnówka  17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444