Nagroda dla Rejonowego Koła Pszczelarzy
|
|
Lipiec Białowieski uznano najlepszym miodem
Podlasia. |
We
wrześniu w Muzeum Wsi w Jurowcach k. Białegostoku odbył się finał
wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W tym roku
pierwszą nagrodę Marszałka Województwa Podlaskiego przyznano
Rejonowemu Kołu Pszczelarzy w Hajnówce za produkt pochodzenia
zwierzęcego LIPIEC BIAŁOWIESKI. Warunkiem przystąpienia do
konkursu było uzasadnienie pochodzenia i minimum 25 lat istnienia
danego produktu wraz z opisem jego historii.
Lipiec Białowieski ma ponad 120 lat. Mianem tym określa się
miód nektarowy lipowy i miód spadziowy ze spadzi iglastej oraz
liściastej. Jego nazwa pochodzi od miesiąca, w którym kiedyś był
pozyskiwany przez dawnych bartników. Miało to miejsce tylko raz w
roku po kwitnieniu lipy.
Anatol Filipczuk
- Nagroda
Marszałka to oprócz wyróżnienia również mobilizacja do
podtrzymywania starej białowieskiej tradycji – powiedział prezes
koła Anatol Filipczuk – Otrzymanie miodu o takiej marce to duża
dyscyplina pracy pszczelarza i przestrzeganie surowych zasad
regulaminu. Ule zlokalizowane powinny być w miejscach ekologicznych
na terenie parku narodowego. Jakość miodu jest wówczas bardzo dobra
i spełnia wszystkie warunki jakie powinien posiadać Białowieski
Lipiec. Namawiamy pszczelarzy do stawiania stacjonarnych pasiek na
terenie Puszczy Białowieskiej.
Pszczelarze, którzy należą do koła i pozyskują taki miód, maja prawo
używania specjalnej banderoli. Jednak jeżeli w ocenie ekspertów
produkt nie spełnia wymaganych warunków, tracone jest prawo jej
używania. Banderola wydawana jest tylko na okres roku. Obecnie w
powiecie hajnowskim ośmiu pszczelarzy ma prawo używania znaku Lipiec
Białowieski.
JZ