Ilość odsłon: 5145   Data publikacji:  2005-05-16


Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Hajnówce
informuje

 

 

W związku z rozpoczynającym się sezonem grzybowym i częstymi przypadkami zatruć pokarmowych, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Hajnówce przypomina, że grzyby świeże wolno sprzedawać pod warunkiem:

1) uzyskania atestu na grzyby świeże wydanego przez klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę ;

2) umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy.

Przedsiębiorcy prowadzący działalność   w zakresie skupu grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych obowiązani są zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów przy dokonywaniu oceny grzybów świeżych oraz wydawaniu atestów. W punktach skupu grzybów suszonych prowadzonych przez   zakłady przetwórcze powinien zatrudniony być grzyboznawca.

Szczegółowe zasady prowadzenia działalności dotyczącej obrotu grzybami, w tym  wymagania w zakresie warunków sanitarnych, reguluje rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19.12.2002r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych   albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy ( Dz. U z 2003r, Nr 21, póz. 178 z późn. zm.), które określa m.in.:

1) wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów   grzybowych   albo   artykułów   spożywczych zawierających grzyby

2) wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu

3) organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwe do nadawania i pozbawiania uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy oraz warunki i tryb uzyskiwania tych uprawnień,

4) wykaz prac, przy których powinny być zatrudnione osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy.

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Hajnówce
17-200 Hajnówka ul.Pilsudskiego 10
Tel.6822809 ; fax 6822989

 


Urząd Miasta Hajnówka  17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444