Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Hajnówce
informuje
W związku z rozpoczynającym się sezonem grzybowym i częstymi
przypadkami zatruć pokarmowych, Państwowy Powiatowy Inspektor
Sanitarny w Hajnówce przypomina, że grzyby świeże wolno sprzedawać
pod warunkiem:
1) uzyskania atestu
na grzyby świeże wydanego przez klasyfikatora grzybów lub
grzyboznawcę ;
2) umieszczenia w
miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i
adresu sprzedawcy.
Przedsiębiorcy
prowadzący działalność w zakresie skupu grzybów świeżych rosnących
w warunkach naturalnych obowiązani są zatrudniać osoby posiadające
uprawnienia klasyfikatora grzybów przy dokonywaniu oceny grzybów
świeżych oraz wydawaniu atestów. W punktach skupu grzybów suszonych
prowadzonych przez zakłady przetwórcze powinien zatrudniony być
grzyboznawca.
Szczegółowe zasady
prowadzenia działalności dotyczącej obrotu grzybami, w tym
wymagania w zakresie warunków sanitarnych, reguluje rozporządzenie
Ministra Zdrowia z dnia 19.12.2002r. w sprawie grzybów dopuszczonych
do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora
grzybów i grzyboznawcy ( Dz. U z 2003r, Nr 21, póz. 178 z późn.
zm.), które określa m.in.:
1) wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów
grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby
2) wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu
3) organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwe do nadawania i
pozbawiania uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy oraz
warunki i tryb uzyskiwania tych uprawnień,
4) wykaz prac, przy których powinny być zatrudnione osoby
posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy.
Państwowy Powiatowy Inspektor
Sanitarny w Hajnówce
17-200 Hajnówka ul.Pilsudskiego 10
Tel.6822809 ; fax 6822989
Urząd
Miasta Hajnówka 17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444