Home

Ilość odsłon: 3486   Data publikacji:  2004-09-22


Podczas IV Święta Chleba we wrześniu 2004 r. w Białymstoku honor polskiego pieczywa obronił PSS „Społem" Hajnówka.
 

Żytni chleb hajnowski zdobył pierwszą nagrodę – statuetkę Złotego Kłosa.
– Klienci chwalą ten chleb. Zwłaszcza starsi ludzi, który pamiętają jeszcze taki żytni chleb z czasów dzieciństwa – mówi Czesław Zbutka, pracownik piekarni w Hajnówce, który od 1977 roku piecze chleby. – Jak go się robi? Nie zdradzę receptury. Ale dość długo. Kwas musi odstać minimum trzy godziny. Sześć godzin mija, dopóki chleb jest gotowy.
Spółdzielnia jest największym producentem pieczywa na terenie powiatu hajnowskiego. W wyroby piekarsko-cukiernicze zaopatrywana jest własna siec detaliczna oraz szereg odbiorców zewnętrznych (w tym w Bielsku Podlaskim i Białymstoku).
W ofercie znajduje się 38 rodzajów pieczywa, w tym kilkanaście o wydłużonej świeżości, wzbogaconego różnymi nasionami (ziarnem soi, słonecznika, maku, sezamu, siemienia lnianego).

    Wyroby piekarskie i ciastkarskie produkowane są tradycyjnymi metodami, w oparciu o domowe receptury, bez polepszaczy.

    W roku 2001 i 2002 wyroby piekarni tj. chleb młodości i chleb miłości zostały wyróżnione pierwszym miejscem na "Świecie chleba" organizowanym w Białymstoku.

 

 

Opracowano na podstawie www.poranny.pl

 


Urząd Miasta Hajnówka  17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444