Ilość odsłon:
3486 Data publikacji:
2004-09-22 |
Podczas IV Święta Chleba we wrześniu 2004 r. w Białymstoku honor polskiego
pieczywa obronił PSS „Społem" Hajnówka.
Żytni chleb hajnowski zdobył pierwszą
nagrodę – statuetkę Złotego Kłosa.
– Klienci chwalą ten chleb. Zwłaszcza starsi ludzi, który pamiętają
jeszcze taki żytni chleb z czasów dzieciństwa – mówi Czesław Zbutka,
pracownik piekarni w Hajnówce, który od 1977 roku piecze chleby. –
Jak go się robi? Nie zdradzę receptury. Ale dość długo. Kwas musi
odstać minimum trzy godziny. Sześć godzin mija, dopóki chleb jest
gotowy.
Spółdzielnia jest największym producentem pieczywa na terenie
powiatu hajnowskiego. W wyroby piekarsko-cukiernicze zaopatrywana
jest własna siec detaliczna oraz szereg odbiorców zewnętrznych (w
tym w Bielsku Podlaskim i Białymstoku).
W ofercie znajduje się 38 rodzajów pieczywa, w tym kilkanaście o
wydłużonej świeżości, wzbogaconego różnymi nasionami (ziarnem soi,
słonecznika, maku, sezamu, siemienia lnianego).
Wyroby piekarskie i ciastkarskie produkowane są tradycyjnymi
metodami, w oparciu o domowe receptury, bez polepszaczy.
W roku 2001 i 2002 wyroby piekarni tj. chleb młodości i chleb
miłości zostały wyróżnione pierwszym miejscem na "Świecie chleba"
organizowanym w Białymstoku.
Opracowano na podstawie www.poranny.pl
Urząd
Miasta Hajnówka 17-200 Hajnówka ul. Zina 1
tel. 0 prefix 85 6822180, 6826444
|